За «возз’єднання» України: верифікація історіографічного стереотипу про приєднання Фастівського полку Семена Палія до Гетьманату - Корнієнко, М.В. (Сіверщина в історії України, 2013)
У цій статті розглянуто гіпотезу істориків про те, що Семен
Палій, звертаючись за протекцією до московського царя, прагнув
приєднати територію Фастівського полку до Гетьманату.
Проаналізовано аргументацію дослідників із залученням інших
матеріалів, висловлено та обґрунтовано припущення, що в
випадку з Палієм теза про «возз’єднання» Правобережної України
з Лівобережною – це не більш ніж історіографічний стереотип,
який не знаходить підтвердження в джерелах. В этой статье рассмотрено гипотезу историков о том, что
Семен Палей, обращаясь к московскому царю за протекцией, хотел
присоединить территорию Фастовского полка к Гетманату.
Приобщив иные материалы, проанализировано аргументацию
исследователей, высказано и обосновано предположение, что
в случае с Палеем тезис о «воссоединении» Правобережной
Украины с Левобережной – это не более чем историографический
стереотип, который не находит подтверждения в источниках. This article deals with the historians’ hypothesis about Palii’s
intentions concerning Tsar’s protection and incorporating the Fastiv
Regiment into the Hetmanate. Using other materials, the author
analyzes researchers’ argumentation and presumes that the thesis about
‘reunifi cation’ of the right-bank Ukraine and the left-bank Ukraine is a
historiographical stereotype which is not verifi ed by historical sources.