Глухівська фортеця – визначальний елемент геополітичного буття Сіверщини - Савицький, О.Д. (Сіверщина в історії України, 2013)
У статті висвітлюються історичні аспекти
будівництва фортеці в Глухові, внесок французького інженера
фортифікаційних справ, топографа і картографа Гійома Левассера де Боплана. Автор наголошує на унікальній значущості
Глухівської фортеці у справі вивчення пам’яток українського
містобудування та оборонного будівництва XI-XVIII ст. В статье освещаются исторические аспекты строительства крепости в Глухове, вклад французского инженера
крепостных дел, топографа и картографа Гийома Левассера
де Боплана. Автор отмечает уникальную ценность Глуховской
крепости в вопросе изучения памятников украинского градостроительства и оборонного строительства XI-XVIII ст. The article highlights the historical aspects of building fortress
in Hlukhiv, the contribution of French fortifi cations engineer, surveyor
and cartographer Guillaume La Vasseur de Boeauplan. The
author emphasizes the unique importance of Hlukhiv fortress in
studying the monuments of Ukrainian urban and defense construction
in XI-XVIII century.