Рукописні документи бібліотечних фондів Інституту рукопису НБУВ про епоху російсько-турецьких війн (ХVІІІ ст.) - Якубова, Т.А. (Сіверщина в історії України, 2013)
Стаття присвячена Архіву фортеці Св. Єлизавети, якій
зберігається в Інституті рукопису Національної бібліотеки
України імені В.І. Вернадського. Маловідомі рукописні документи
Архіву фортеці Св. Єлизавети – це розпорядження воєначальників
Г.О. Потьомкіна, де Рібаса, М. Репніна в період воєнної кампанії
1788 р., пов’язаної з осадою Очакова в російсько-турецькій війні
1787-1791 рр. Розглянуті рукописні документи розкривають нові
маловідомі історичні факти в даний історичний період. Статья посвящена Архиву крепости Св. Елизаветы,
который сохраняется в Институте рукописи Национальной
библиотеки Украины имени В.И. Вернадского. Малоизвестные
рукописные документы Архива крепости Св. Елизаветы – это
распоряжения военачальников Г.А. Потемкина, де Рибаса,
Н. Репнина в период военной кампании 1788 г., связанной с осадой
Очакова в русско-турецкой войне 1787-1791гг. Рассматриваемые
рукописные документы раскрывают новые, малоизвестные
исторические факты в данный исторический период. Article is devoted to Archive of a fortress of St. Elizabeth which remains
at Institute of manuscripts of National library of Ukraine named
after V.I. Vernadsky’s. Little-known hand-written documents of this archive
are orders of military leaders of H.A. Potemkin, de Ribas, N. Repnin
in the military company 1788 connected with a siege of Ochakiv in
Russian-Turkish war 1787-1791. Considered hand-written documents
open new little-known historic facts during this historical period.