«Філософічні пропозиції» Я.П. Козельського як видатна пам’ятка епохи Просвітництва - Заремський, М.Й. (Сіверщина в історії України, 2013)
У статті здійснено аналіз спроби Я.П. Козельського
теоретично обґрунтувати власний просвітницький проект,
адаптований до російської дійсності, та виклад головних
засад філософських творів мислителя. Встановлено, що в
його поглядах отримали творче оформлення передові для свого
часу філософські та соціально-політичні ідеї, які були на рівні
систем тогочасного європейського Просвітництва. В статье осуществлен анализ попытки Я.П. Козельского
теоретически обосновать свой просветительский проект,
адаптированный к российской действительности, и изложение
главных принципов философских произведений мыслителя.
Установлено, что в его взглядах получили творческое
оформление передовые для своего времени философские и
социально-политические идеи, которые были на уровне систем
тогдашнего европейского Просвещения. The article is devoted to the study Ya.P. Kozelskyi’s attempts
of the theoretically justify his own educational project, which
was adapted to the Russian reality and presentation of the main
principles of philosophical thinker’s works. Established that his
views were creative design advanced for the time, philosophical and
social and political ideas that were contemporary to the European
Enlightenment’s system.