Т.Г. Шевченко та П.І. Прокопович: духовні паралелі - Демиденко, Н.М. (Сіверщина в історії України, 2013)
В статті висвітлюється питання перебування Т.Г. Шевченка
у Батурині у 1843 р., відвідування ним у с. Пальчики Конотопського
повіту Чернігівської губернії школи та пасіки вченого-практика
П.І. Прокоповича, а також написання Тарасом Шевченком
картини «На пасіці» (1843 р.) та повісті «Близнецы» (1856 р.),
прототипом головного героя якої став П.І. Прокопович. В статье освещается вопрос пребывания Т.Г. Шевченко в
Батурине в 1843 г. и посещение им в с. Пальчики Конотопского
уезда Черниговской губернии школы и пасеки ученого-практика
П.И. Прокоповича, написание Тарасом Шевченко картины «На
пасеке» (1843 г.) и повести «Близнецы» (1856 г.), прототипом
главного героя которой стал П.И. Прокопович. The article covered the issues of famous poet and artist Taras
Shevchenko’s staying in Baturyn, 1843 and his visit to the school
and apiary of P.I. Prokopovych in Palchyky village of Konotop
district, Chernihiv province and the appearance of Shevchenko’s
famous works – «The apiary» painting (1843) and the story «Twins»
(1856), where P.I. Prokopovych became the prototype of the main
character.