Первый опыт применения фотополимеризации коллагена роговицы в лечении прогрессирующего кератоконуса у подростков. Топографически ориентированный метод - Аверьянова, О.С.; Ковалёв, А.И.; Киреев, В.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Ретроспективний аналіз результатів фотополімерізації рогівки з приводу прогресуючого кератоконуса
у пацієнтів 11-18 років (середній вік 15.8): 44 ока (32 пацієнта). Кросс-лінкінг проводився за класичним
протоколом (Цюріхський протокол) (23 ока) і за топографічно орієнтованим на верхівку кератоконуса (21
око). Тривалість спостереження 12 -46 місяців (в середньому 26.5). За час спостереження у всіх пацієнтів
не відсзачалося прогресування кератоконуса. Ускладнень, призводящих до зниження зору не відмічалося.
Реакція на процедуру у дітей була більш виражена, ніж у дорослих. Спостерігалося сплощення рогівки і
зменьшення астигматизму: в групі, яка лікувалася за Цюріхським протоколом в середньому на -0.86Д, в групі,
що лікувалася за топографічно орієнтованним – в середньому на 1.59Д. Кросс-лінкінг у дітей єфективний
і безпечний. Топографічно орієнтований кросс-лінкніг дає більш вираженний єфект (сплощення рогівки),
особливо у крутому мерідіані. Retrospective analysis of 2 groups of pediatric patients suffering from progressive keratoconus. Group one
(23 eyes) treated by Zurich Protocol Cross-Lincing (CXL) (8.0 – 9.0 mm in diameter). Group 2 (21 eye) treated
by Topography Guided CXL with the center of it corresponding to the apex of the cone (5.0 – 7.0 mm). Follow up:
12 – 46 months (mean 26.5). No severe complications occurred. Reaction after CXL in both groups was stronger,
than reaction of adult patients. Flattening of the cornea, astigmatism reduction and increasing of BUVA were more
expressed in group of Topography Guided CXL (-0.86D and -1.59D accordingly). CXL in pediatric group of patients
is safe and effective. Topography guided CXL results in more corneal flattening and astigmatism reduction.