Оценка гипотензивного эффекта имплантации микродренирующего устройства EX-PRESS в комбинации с факоэмульсификацией при первичной открытоугольной глаукоме - Бездетко, П.А.; Пархоменко, Г.Я.; Медведчук, С.П.; Присяжная, С.В.; Стебловская, И.С. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Метою дослідження була оцінка гіпотензивного ефекту від імплантації мікродренуючого пристрою
EX-PRESS (Alcon) при антиглаукоматозних операціях в комбінації з факоемульсифікацією. Проведено
оперативне лікування 103 пацієнтів (103 ока). Середній рівень внутрішньоочного тиску до операції становив
23,8 ± 4,2 мм. рт. ст. Через 6 місяців після оперативного лікування в основній групі внутрішньоочний тиск
був в середньому 15,4±2,8 мм.рт.ст., в контрольній 20,3±6,2 мм.рт.ст.. Ефективність імплантації міні-шунта
EX-PRESS через 6 місяців після операції була доведена за рахунок зниження внутрішньоочного тиску і
наявності післяопераційних ускладнень. The aim of the study was to estimate the hypotensive effect of the implantation filtration device EX-PRESS
(Alcon) in combination with phacoemulsification. Conducted operative treatment of 103 patients (103 eyes). Average
intraocular pressure before the operation was 23,8±4,2 mm Hg. 6 months after the surgical treatment of the main
group intraocular pressure was on average of 15.4 ±2,8 mm Hg, in the control group - 20,3±6,2 mm Hg. The effect
of the implantation of the shunt EX-PRESS within 6 months after surgery was confirmed by lowering intraocular
pressure and presence of postoperative complications.