Бринзоламид-индуцированная ретинопатия у новорожденных крыс: альтернативная животная модель неоваскулярной патологии сетчатки - Дёмин, Ю.А.; Белецкая, П.В.; Гапунин, И.Д. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Проблема неоваскуляризації сітківки штовхає дослідників до пошуку нових підходів до
моделювання,діагностики та лікування неоангіоґенезу. В роботі вівчався вплив бринзоламід-індукованого
системного ацидозу на неоваскуляризацію сітківки новонароджених щурівю. Дослідження виконувалося
на новонароджених щурах лініі Wistar. У 71% щурів, що отримували бринзоламід на гістологічних зразках
виявлена преретинальна неоваскуляризація. Отже, бринзоламід, що введений інтраперитонеально, викликає
преретинальну неоваскуляризацію; це може бути використано в подальших дослідженнях неоваскулярної
патології сітківки. Neovascular retinal pathology is steel uncertain. Thus, there is great need to investigate new modeling,
diagnostic and treatment technologies. In the present study the influence of brinzolamide-induced acidosis on preretinal
neovascularization in neonatal rat was investigated. All studies used newborn Wistar rats. Neovascularization occurred
in 71% of rats receiving brinzolamide. Hence, brinzolamide injected intraperitoneal is associated with preretinal
neovascularization in neonatal rats. This can be useful in retinal neovascular pathology modeling.