К вопросу о нейропротекторном лечения передней ишемической оптической нейропатии - Бездетко, П.А.; Шилкина, Д.И. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
У світі сучасного уявлення патогенез гострих судинних циркуляторних порушень в передніх відділах
диска зорового нерва можна роздивляти як складний механізм послідовних мікроциркуляторних та
метаболічних порушень, які приводять до пошкодження гангліозних клітин сітківки та їх аксонів. Первинна
нейропротекція направлена на розірвання швидких реакцій глутамат-кальцієвого каскаду.Арсенал сучасних
засобів нейропротекції дуже великий і не всі вони задовольняють поставленній цілі надання своєчасної та
ефективної допомоги в лікуванні ПІОН. Все вищевикладене і стало приводом до розробки нашого варіанту
схеми нейропротекторного лікування ПІОН. Taking into consideration modern ideas, the pathogenesis of acute vascular circulation disorder in frontal
sections of disk of optic nerve can be regarded as a complicated sequence of microcirculation and metabolic
disorders, that inevitably lead to the damage of ganglionic nerve cells and their axons. Initial neuroprotection is
directed to break fast reactions of glutamate-calcium cascade. An arsenal of modern means of neuroprotection is
very big, but not all of them comply with the purpose of rendering seasonable aid in FION treatment. All mentioned
above has become a reason for us to develop our way of neuroprotective AION treatment.