Комбинированное лечение рецидивирующего дистального прикуса у подростков и взрослых - Сысоев, Н.П.; Эльгенди, Ахмед; Лей, Ли; Сысоев, С.Н.; Ростомян, А.С.; Чепель, И.П. (Таврический медико-биологический вестник, 2011)
Під спостереженням знаходилося 19 хворих у віці 15 - 40 років з рецидивом лікування дистального прикусу. На хірургічному етапі комбінованого лікування множинна остеоперфорацiя в 7 хворих основної групи привела до зменшення механічних властивостей кісткі в області премолярiв і сприяла їх швидкому зубоальвеолярному переміщенню. На ортодонтичному етапі лікування під дією сили внутрішньоротової еластичної тяги і знімної піднебінної пластинцi з похилою площиною, проходило зубоальвеолярне подовження в області премолярiв верхньої і нижньої щелеп. У ретенційному періоді лікування досягнуте ортогнатичне співвідношення щелеп і множинний фисурно-горбковий контакт між зубами антагоністами. Ефективність комбінованого лікування підтверджено позитивними результатами клінічних і рентгенологічних досліджень. 19 patients aged 15-40 years with recurrence of distal occlusion were under observation. On the surgical stage of combined treatment multiple osteoperforation in 7 patients of the main group resulted in the reduction of mechanical properties of the bone in the area of premolars and promoted a rapid dentoalveolar displacement. On orthodontic stage of treatment under the action of the force of intraoral elastic recoils and removed palatine plate with inclined plane a dentoalveolar extension in the area of premolars of the maxilla and mandibula existed. In the retention period of treatment there was achieved orthognathic correlation of jaws and a multiple fissure-grumose contact between the teeth antagonists. The effectiveness of combined treatment was confirmed by positive results of clinical and X-ray examinations.