Оценка толерантности к физической нагрузке больных хроническим калькулезным холециститом в предоперационном периоде - Пластун, М.Ю. (Таврический медико-биологический вестник, 2011)
Була вивчена толерантність до фізичного навантаження у 24 пацієнтів, які страждають на хронічний калькульозний холецистит з супутньою артеріальною гіпертензією та метаболічним синдромом напередодні оперативного втручання. Виявлено, що хворі на хронічний калькульозний холецистит (ХКХ) та супутній метаболічний синдром (МС) відрізняються низькою толерантністю до фізичного навантаження. В процесі тредмільної проби у пацієнтів, які страждають ХКХ і МС, спостерігається формування несприятливого гемодинамічного типу циркуляції внаслідок низького рівня реакцій серцево-судинної системи, що пристосовуються. Зниження толерантності до фізичного навантаження може служити корисним прогностичним критерієм, який відображає реакцію хворого на хірургічний стрес і як критерій дозволяє рекомендувати характер передопераційної підготовки та вибір менш травматичної оперативної техніки у хворих ХКХ і МС. The tolerance to physical exertion in 24 patients with chronic calculous cholecystitis, and accompanying arterial hypertention, and metabolic syndrome before operative intervention was studied. It was revealed, that patients with chronic calculous cholecystitis ( CCC ) and metabolic syndrome ( MS ) are characterized by low tolerance to physical exertion. The tredmill test showed the formation of unfavorable hemodynamic type due to low level of adaptative reactions of cardiovascular system. The decrease in tolerance to physical exertion can be used as a useful prognostic criterion reflecting the reaction of patient on the preseding surgical stress, and, as a criterion, it allows to recommend the character of preoperative preparation and the choice of more concervative operative technic for patients with CCC and MS.