Повреждения диафрагмы: прикладные аспекты лечебной тактики - Беленький, В.А.; Бородай, В.А.; Шальков, Ю.Л. (Таврический медико-биологический вестник, 2011)
В багатьох випадках діафрагмальні грижі після закритых травм залишаються нерозпізнанними і проявляються лише при виникненні ускладнень, які потребують, вельми складних оперативних втручань. У хворих, які поступили в стаціонар внаслідок отримання травми, або іншого стану який супроводжувався різким підвищенням внутрішньочеревного тиску при високому стоянні купола діафрагми при відсутності інших клінічних проявів необхідно запідозрити розрив купола діафрагми. Діагностичними методами вибору при розривах діафрагми слід вважати рентгеноскопію органів грудної клітини, відео торакоскопію так як при подібних ушкодженнях до наступлення некротичних змін патологічних змін з боку защемлених органів черевної порожнини не визначається. In many cases, diaphragmatic hernia after closed injuries remain unrecognized and are manifested only in the arising complications requiring very complex surgical interventions. In patients admitted to the hospital after an injury, or other status, which was accompanied by a sharp increase in intra-abdominal pressure, have revealed high standing of aperture, in the absence of other clinical manifestations should be suspected gap aperture. The diagnostic method of choice in tears aperture is a x-ray of the chest cavity, thoracoscopy as if such damages, before the onset of necrotic changes of pathological changes in the abdominal cavity is not defined.