Характер дислипидемии при различных формах ювенильной диабетической ретинопатии у пациентов с сахарным диабетом 1 типа на фоне тиреопатий - Недзвецькая, О.В.; Явтушенко, Л.А.; Гречишкина, А.И.; Будрейко, Е.А.; Чумак, С.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Проведено 10-ти річне спостереження 351 пацієнта з ювенільний цукровий діабет. Встановлено, що наявність у пацієнтів з ЮСД тиреопатії з підвищеним рівнем ТТГ значно погіршує показники ліпідного обміну і може бути чинником ризику для раннього формування та прогресування ювенільній діабетичної ретинопатії. Held 10-year study of 351 patients with juvenile diabetes. The presence in patients with JDM tireopathy with elevated TTH levels significantly affects lipid metabolism and may be a risk factor for early formation and progression of juvenile diabetic retinopathy.