Постконтузионные ультраструктурные изменения хориоретинального комплекса при экспериментальной контузии глаза - Думброва, Н.Е.; Вит, В.В.; Красновид, Т.А.; Молчанюк, Н.И.; Грубник, Н.П. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Проведено електронно-мікроскопічні дослідження структур хорііоретінального комплексу при
експериментальній контузії ока через 1 тиждень, 1 і 2 місяці після моделювання контузії очного яблука у
кролів. Через 1 тиждень виявлені ранні гідропічні і деструктивні зміни цих структур. Через 1 місяць ці зміни
зберігають свою спрямованість, хоча зменшуються по інтенсивності. У всі терміни дослідження виділяються
реакції мітохондрій, які відповідають за енергетичний обмін в клітині. Через 2 місяці патологічні зміни не
зникають, а формують вогнища, які можуть бути пусковими механізмами в розвитку різної патології органу
зору. На експериментальній моделі легкого ступеня контузії у кроликів показані ультраструктурні зміни
хоріокапіллярного комплексу, які можуть бути пусковим механізмом розвитку в подальшим деструктивних змін. Experimentally investigation conducted on 20 adult Shinshilla rabbits, weight 2-3,5 kg.
Term of the observation was from 1 week to 2 month. Contusion of the eye mild cases designed over open
eyelids with special exploit construction. This paper presents the electron microscopy studies of chorioretinal
complex in rabbit experimental model of mild cases eye contusion after 1 week, 1 and 2 months. Hydropic and
destructive changes of these structures after 1 week were observed. After 1 month the changes were similar, but
less intensive. Mitochondria reactions were found in all terms. After 2 months there were pathological focuses in
chorioretinal complex.