Причины и факторы риска дислокации ИОЛ в позднем постоперационном периоде хирургии катаракты - Жабоедов, Д.Г. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Проаналізовано випадки дислокації ІОЛ в пізньому постопераційному періоді факоемульсифікації
катаракти. Встановлено, що основним фактором ризику слабкості зв’язкового апарату капсульного мішка
кришталика є наявність в оці ПЕС. Крім того сприятливими факторами до послаблення зв’язкового апарата
капсули кришталика є конструктивні особливості моделей ІОЛ, що імплантуються. The cases of IOL dislocation at the late postoperative period of cataract surgery have been analyzed. It
was found that the presence of pseudoexfoliative syndrome in the eye was the main risk factor for the weakness
of ligamentous apparatus of the lens capsular sac. Besides, the design features of implanted IOL are also the
predisposing factor for the IOL dislocation.