Кристалізаційне очищення естерів холестерину - Васютин, Я.; Мідяна, Г.; Макітра, Р. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2011)
Для очищення холестеринових естерів використовують процес кристалізації з суміші бензол-етанол або бензол-ацетон. Для одержання задовільного ступеня чистоти цей процес треба декілька разів повторювати, що призводить до значних втрат продукту. З’ясовано, що ліпших результатів можна досягнути, використовуючи кристалізаційний агент н-бутанол. Наприклад, при кристалізації холестеринбензоату з бензолу чи його сумішей з ацетоном або етанолом одержують кристалічні голки з температурами фазового переходу близько 170° та виходом 72-78%, а з н-бутанолу одержують продукт з точкою фазового переходу 174° та з виходом 91%. Задовільні результати одержують і для інших естерів холестерину. Ключові слова: холестерин, естер, кристалізаційне очищення. For the purification of cholesteryl esters one use the crystallization process from benzene-ethanol or benzene-aceton mixtures. However in aim to receive the satisfactory degree of purity this process should be repeteated multiply, which leads to great loss of the product.We stated that better results one may receive with using as crystallizing agent the n-butanol. As example at crystallization of cholesteryl-benzoate from benzene or its mixtures with acetone or ethanol one receive crystallic needles with phase transition temperatures ca. 170°, output 72–78 %, and from n-butanol – the product with phase transition point at 174° and output 91%. The similar satisfactory results are received with some other cholesteryl esters too. Keywords: cholesterol, сholesterоl esters, purification. Для очистки холестериновых эстеров используют процесс кристаллизации из смеси бензол-этанол или бензол-ацетон. Однако для получения удовлетворительной степени чистоты этот процесс надо несколько раз повторять, что приводит к великим потерям продукта. Мы установили, что лучших результатов можно достичь, используя кристаллизационный агент н-бутанол. Например, при кристаллизации холестерин- бензоата из бензола или его смесей с ацетоном или этанолом получают кристаллические иголки с температурами фазового перехода около 170° и выходом 72–78%, а с н-бутанола получают продукт с точкой фазового перехода 174° и с выходом 91%. Подобные удовлетворительные результаты получают и для других эстеров холестерина. Ключевые слова: холестерин, эстер, кристаллизационная очистка.