Міжмолекулярна взаємодія у розчинах бінарних сумішей поверхнево-активних речовин - Закордонський, В.; Сачко, А. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2011)
Досліджено вплив міжмолекулярної взаємодії на поверхневі та об’ємні властивості
водних розчинів бінарних сумішей нейонного Triton X-100 (ТХ-100) з аніонним Na- додецилбензолсульфонатом (DBSNa–ТХ-100) та катіонним бензетоній хлоридом
(BTC–TX-100). Для цих сумішей простежується ефект синергізму компонентів суміші на поверхневу активність і критичну концентрацію міцелоутворення. Поверхневий шар і міцелярна фаза збагачені нейонним ТХ-100, а параметр міжмолекулярної взаємодії b має від’ємне значення. Виявлено специфічний вплив природи йонної
складової суміші на поверхневий натяг, процеси міцелоутворення і термодинамічні
характеристики формування поверхневого шару.
У випадку бінарних розчинів протилежно заряджених йонних DBSNa та BTC залежність поверхневого натягу від складу ускладнюється явищем фазового розшарування системи внаслідок формування нерозчинних у воді міжмолекулярних DBSNa–
BTC – асоціатів гідрофобної природи.
Ключові слова: розчини ПАР, поверхневий натяг, критична концентрація міцелоутворення, синергізм, b-параметр, термодинаміка. The influence of intermolecular interaction on the surface and bulk properties of aqueous solutions of
binary mixtures of nonionic Triton X-100 (TX-100) with the anionic Na-dodecylbenzenesulfonate (DBSNa)
and cationic benzetonium chloride (BTC) was investigated. For mixtures DBSNa-TX-100 and BTC-TX-100 is
observed synergism in surface tension of the mixture and in mixed micelle formation. Parameter of
intermolecular interaction for these systems is negative. The surface layer and the micellar phase is enriched on
the nonionic TX-100.
Established a specific influence of the nature of the ionic component of the mixture at the surface tension
and the thermodynamic characteristics of formation of the surface layer and on the processes of micelle
formation
In the case of binary solutions of oppositely charged DBSNa and BTC dependence of surface tension of
the mixed solutions composition is complicated by the phenomenon of microphase separation of the system
due to the formation of water-insoluble intermolecular DBSNa-BTC - associates of hydrophobic nature.
Keywords: surfactant mixtutes, surface tension, critical micelle concentration, synergism, b-parameter
thermodynamics. Исследовано влияние межмолекулярного взаимодействия на поверхностные и объемные свойства
водных растворов бинарных смесей неионного Triton X-100 (ТХ-100) с анионным Na-додецилбензолсульфонатом (DBSNa-ТХ-100) и катионным бензетоний хлоридом (BTC-TX-100). Для этих смесей прослеживается эффект синергизма компонентов смеси на поверх- ностную активность и критическую
концентрацию мицеллообразования. Поверхностный слой и мицеллярная фаза обогащенны неионным
ТХ-100, а параметр межмолекулярного взаимодействия b имеет отрицательное значение. Установлено
специфическое влияние природы ионной составляющей смеси на поверхностное натяжение и термодинамические характеристики формирования поверхностного слоя и на процессы мицеллообразования.
Зависимость поверхностного натяжения от состава бинарных растворов противоположно заряженных DBSNa и BTC осложняется явлением микрофазового расслоения системы вследствие образования
нерастворимых в воде межмолекулярных ассоциатов гидрофобной природы.
Ключевые слова: смеси ПАВ, поверхностное натяжение, критическая концентрация мицеллообразования, синергизм, b-параметр, термодинаміка.