Оптимизация инфузионной терапии при операциях на печени - Гусак, И.В.; Козлова, Т.В.; Скорый, Д.И. (Таврический медико-биологический вестник, 2011)
Рішення проблеми крововтрати при великих резекціях печінки є завданням як хірургів, так і анестезіологів. У статті наведені результати застосування методики «малооб’ємної» інфузійної терапії на обсяг і інтенсивність інтраопераційної крововтрати. Крововтрата у досліджуваних пацієнтів була достовірно нижче (p <0,05) в порівнянні з крововтратою у пацієнтів, яким резекція печінки проводилися із застосуванням стандартної інфузійної терапії. Також достовірно нижче була потреба в застосуванні препаратів крові для відшкодування інтраопераційної крововтрати та дефіциту факторів згортання. Solving the problem of extensive blood loss during liver resections is a challenge as surgeons and anesthesiologists. The results of the application of the method «small-volume» fluid therapy on the volume and intensity of intra-operative blood loss. Blood loss in the studied patients was significantly lower (p <0,05) compared with blood loss in patients undergoing liver resection were performed using a standard infusion therapy. Was also significantly lower need to use blood products to compensate for intraoperative blood loss and deficiency of clotting factors.