Лечение острой печёночной недостаточности у пострадавших с закрытой травмой печени мирного времени - Капшитарь, А.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2011)
Проаналізовані результати лікування гострої печінкової недостатності у 18 оперованих, що склало 22% від усіх постраждалих на закриту травму печінки. Причинами розвитку ускладнення у 7 (38,9%) пацієнтів стала тяжка травма печінки, у 4 (22,2%) – токсемія, у 7 (38,9%) – гіповолемія та своєчасно не компенсована масивна крововтрата. Терапевтична програма складалася з активної детоксикації організму, нормалізації патологічних процесів, стимуляції процесів закислювального фосфорелювання, введення гепатопротекторів, антибіотиків, покращення мікроциркуляції. У терміни від 1 до 5 діб померли 8 (44,4%) постраждалих. Results of treatment acute liver failure in 18 patients operated on, representing 22% of all patients with closed liver trauma. The reasons for developing the complications in 7 (38,9%) patients was severe liver injury in 4 (22,2%) - toxemia, 7 (38,9%) - hypovolemia and not timely compensated massive blood loss. Therapy program consisted of an active body detoxification, normalization of pathological processes, stimulation of oxidative phosphorylation, the introduction of hepatoprotectors, antibiotics, improvement of microcirculation. In the period from 1 to 5 days died 8 (44,4%) victims.