Способ оценки степени тяжести пациента при перитоните - Каракурсаков, Н.Э.; Костырной, А.В.; Шестопалов, Д.В.; Говорунов, И.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2011)
Представлений результат заснований на обстеженні та лікуванні 124 хворих з перитонітом, у тому числі 16 хворих з лапаростомійами, за період з 2006 по 2011р., що знаходились на лікуванні в 7-й МКЛ м. Сімферополя. Наведено критерії прогнозування розвитку та ранньої діагностики післяопераційного перитоніту. Показано, що облік сукупності факторів ризику розвитку післяопераційного перитоніту, використання доступних заходів його профілактики, а також динамічне спостереження за зміною внутрішньочеревного тиску дозволяють своєчасно вибрати тактику правильного лікування та прогнозувати результат захворювання. The result of treatment and investigation of 124 patients with peritonitis is performed. In this group 16 patients with laparostomy from 2006 till 2011 were hospitilized in 7th hospital Simferopol. Prognosys of development and diagnosis in case of postoperative pertonitis was made. Factories development of postoperative peritonitis, using preventive measures and dynamic investment of changes in intraabdominal pressure gives an opportunity to choose right variant of treatment and to get information about outcomes of illness.