Синтез и физико-химические свойства керамики из нанокристаллического порошка диоксида циркония - Шевченко, А.В.; Лашнева, В.В.; Дудник, Е.В.; Рубан, А.К.; Подзорова, Л.И. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2011)
Разработана технология получения высокочистого нанокристаллического порошка ZrO₂ и высокопрочной керамики на его основе. Исследованы химический и фазовый составы, микроструктура и физико-технические характеристики керамики. Показано, что разработанный материал характеризуется высокой низкотемпературной фазовой стабильностью и по техническим характеристикам и параметрам не уступает аналогичным материалам известных фирм. Розроблено технологію одержання високочистого нанокристалічного порошку ZrO₂ і високоміцної кераміки на його основі. Досліджено хемічний та фазовий склади, мікроструктуру і фізико-технічні характеристики кераміки. Показано, що розроблений матеріял характеризується високою низькотемпературною фазовою стабільністю і за технічними характеристиками та параметрами не поступається аналогічним матеріялам відомих фірм. The techniques for fabrication of high-purity nanocrystalline-zirconia powder and high-performance ceramics are designed. Chemical and phase compositions, microstructure, and physical and technical properties of ceramics are investigated. As shown, the designed material is characterized by high lowtemperature phase stability. The ceramics compares well with similar products of well-known companies.