Моделювання бінарних еквікомпонентних щільних пакувань для сумішей твердих сфер - Мельник, О.Б.; Барабаш, М.Ю. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2011)
Запропоновано новий альґоритм побудови багатокомпонентних сумішей щільних пакувань твердих сфер (ЩПТС). За допомогою вказаного альґоритма одержано найщільніші пакування в бінарних ЩПТС-моделях еквікомпонентного складу для всього діяпазону співвідношення між розмірами сфер. Побудовано залежність щільности пакування сфер від розмірного фактора. Досліджено характер упорядкування в моделях, що відповідають максимумам щільности пакування. Встановлено кореляції між близьким порядком у моделях і реальних кристалічних структурах. A new algorithm for the construction of multicomponent mixtures of a close packing of hard spheres (CPHS) is presented. The closest-packing model of binary CPHS mixtures is constructed for equicomponent composition over all spheres size ratios. The packing fraction is calculated as a function of composition and size ratio. The character of arrangement in the models corresponding to packing-fraction maximums is analysed. The correlation between the shortrange order in the CPHS model and the real crystal structures is investigated. Предложен новый алгоритм построения многокомпонентных смесей плотных упаковок твёрдых сфер (ПУТС). С помощью указанного алгоритма получены плотнейшие упаковки в бинарных ПУТС-моделях эквикомпонентного состава для всего диапазона соотношения между размерами сфер. Построена зависимость плотности упаковки сфер от размерного фактора. Исследован характер упорядочения в моделях, которые соответствуют максимумам плотности упаковки. Установлены корреляции между ближним порядком в моделях и реальных кристаллических структурах.