Наноструктурированные жидкокристаллические системы алканоатов металлов с наночастицами CdS - Асаула, В.Н.; Мирная, Т.А.; Яремчук, Г.Г. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2012)
В данной работе методом темплатного синтеза с использованием тиомочевины как источника сульфид-ионов были получены наночастицы сульфида кадмия в расплавленной матрице капроната кадмия с узким распределением по размеру (≈ 1,8 нм). Получены мезоморфные стеклообразные гибридные нанокомпозиты на основе капроната кадмия и капронатов магния, стронция, цинка, свинца, лития, натрия и калия и исследованы их спектры оптического поглощения и флуоресценции в зависимости от ионного состава жидкокристаллической матрицы. В даній роботі методою темплатної синтези з використанням тіосечовини як джерела сульфід-йонів були одержані наночастинки сульфіду кадмію в розтопленій матриці капронату кадмію з вузьким розподілом за розміром (≈ 1,8 нм). Одержано мезоморфні склоподібні гібридні нанокомпозити на основі капронату кадмію і капронатів магнію, стронцію, цинку, плюмбуму, літію, натрію і калію та досліджено їх спектри вбирання і флуоресценції залежно від йонного складу рідкокристалічної матриці. In a given work, CdS nanoparticles with a narrow size distribution (≈ 1.8 nm) are synthesized in a molten matrix based on cadmium capronate by template synthesis using thiourea as a sulphide-ion source. Mesomorphic glassy hybrid nanocomposites based on cadmium capronate with magnesium, strontium, lead, zinc, lithium, sodium, potassium capronates are obtained, and their absorption and fluorescence spectra depending on ionic composition of a liquidcrystal matrix are studied.