Электроразрядный синтез наноразмерных металл-углеродных композиционных порошков - Сизоненко, О.Н.; Баглюк, Г.А.; Райченко, А.И.; Мамонова, А.А.; Тафтай, Э.И.; Липян, Е.В.; Торпаков, А.С.; Зайченко, А.Д.; Гончарук, Д.А. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2012)
Представлены экспериментальные исследования воздействия высоковольтного электрического разряда на суспензию композиционных порошков 70%Fe + 25%Ti + 5%C и 20%Fe + 64%Ti + 16%C (по массе) в углеводородной жидкости. Показано, что в результате воздействия изменяется гранулометрический и химический составы, удельная поверхность, форма частиц порошков и синтезируются наноразмерные карбиды металлов TiC, Fe₃C и интерметаллид Fe₂Ti. Наведено результати експериментальних досліджень впливу високовольтного електричного розряду на суспензію композиційних порошків 70% Fe + 25%Ti + 5%C та 20%Fe + 64%Ti + 16%C (за масою) у вуглеводневій рідині. Показано, що в результаті впливу змінюються ґранульометричний і хемічний склади, питома поверхня, форма частинок порошків і синтезуються нанорозмірні карбіди металів TiC, Fe₃C та інтерметалід F₂2Ti. The impact of high-voltage electric discharge on a suspension of composite powders, 70%Fe + 25%Ti + 5%C and 20%Fe + 64%Ti + 16%C (by weight), in a hydrocarbon liquid is presented. As shown, as a result of the impact, the particle sizes, a chemical composition, a surface area, and a particle shape of powders are changed; the nanosize TiC, Fe₃C metal carbides and Fe₂Ti intermetallics are synthesized.