Синтез наноуглерода высокочастотным разрядно-импульсным методом - Богуславский, Л.З.; Назарова, Н.С.; Винниченко, Д.В.; Рудь, А.Д.; Кирьян, И.М.; Зелинская, Г.М. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2012)
Разработан высокочастотный разрядно-импульсный метод синтеза наноуглерода из углеродсодержащих газов, который обеспечивает высокие градиенты температур и давлений за счёт большой управляемой скорости ввода энергии. Это позволяет получать различные формы химически чистого наноуглерода (состав продуктов синтеза: С – до 100%). Установлено влияние химической природы исходного материала на тип ближнего порядка продуктов синтеза. Розроблено високочастотну розрядно-імпульсну методу синтези нановуглецю, яка забезпечує високі ґрадієнти температур і тисків за рахунок великої керованої швидкости уведення енергії. Це дозволяє одержувати різні форми хемічно чистого нановуглецю (склад продуктів синтези: С – до 100%). Встановлено вплив хемічної природи вихідного матеріялу на тип близького порядку продуктів синтези. A high-frequency discharge-pulse method of the nanostructured-carbon synthesis is designed and provides high gradients of temperatures and pressures at the expense of a high governed rate of energy input. It allows fabrication of the different forms of chemically pure nanostructured carbon (chemical composition of synthesized products by C is up to 100%). An effect of chemical nature of initial materials on the type of a short-range order of the synthesized products is revealed.