Место «хирургии одного дня» в лечении больных с желчекаменной болезнью - Каштальян, М.А.; Кушнир, О.С.; Павлишин, В.В.; Тимуш, А.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2011)
За літературним даними при ретельному відборі 20-50% хворих із хронічним холециститом можливо оперувати по принципах «хірургії одного дня». З 2006-2010 г в умовах «хірургії одного дня» оперовано 451 (12,1%) хворий. Разом з анестезіологом проводився ретельний відбір пацієнтів. Із запланованих в «стаціонар одного дня» 504 хворого, операція й лікування в передбачуваний термін відбулися в 451. Виписка проводилася при повній упевненості в благополучному плині післяопераційного періоду через 24 години після вступу. Пацієнти спостерігалися хірургом протягом 4-7 днів. «Хірургію одного дня» при ретельному відборі хворих можна з успіхом впроваджувати при виконанні хірургічному лікуванні хронічного та острого холециститу. At careful selection 20-50 % of patients with a chronic cholecystitis probably to operate by principles of «one day surgery». In 2006-2010 it is operated 451 (12,1 %) patients by program of «one day surgery». Careful selection of patients was led together with the anaesthesiologist. From planned in «a hospital of one day» 504 patients, operation and treatments in prospective terms have taken place at 451. Discharging was made with full confidence of a safe current of the postoperative period in 24 hours after entering. Patients were observed by surgeon throughout 4-7 days. “One day surgery” with careful selection of patients can be success introduced at surgical treatment of a chronic and acute cholecystitis.