Опыт лапароскопических герниопластик вентральных грыж с применением аллотрансплантантов из политэтрафорэтилена - Каштальян, М.А.; Шаповалов, В.Ю.; Енин, Р.В.; Колотвин, А.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2011)
Ми отримали позитивні результати лікування 81 хворого з набутими та післяопераційними грижами передньої черевної стінки, котрим виконана лапароскопічна аллогерніопластика з використанням биоматеріалу з политетрафторетілену. Лапароскопічна аллогерніопластика з використанням биоматеріалу з политетрафторетілену технічно проста, не потребує мобілізації грижевого мішка, що в післяопераційному периоді дозволяє виписати пацієнтів із стаціонару на другу добу після операції, досягнути повної реабілітації та повернення пацієнтів до праці на 6-7 добу після операції. We have obtained good results of treating 81 patients with acquired and postoperative hernias of abdominal wall be means of laparoscopic hernioplasty with the use of PTFE biomaterial. Laparoscopic hernioplasty of ventral hernia performed with the use of PTFE biomaterial is technically simple and does not require the mobilization of the hernial sac, which allows us to discharge the patients within 2 days after the surgery as well as to achieve their full recovery and ensure their return to active life within 6-7 days after the surgery.