Иммунопрофилактика гнойно-септических осложнений у больных с вентральными грыжами и сопутствующим сахарным диабетом - Лунина, Т.Г.; Каминский, И.В.; Лунин, А.Г. (Таврический медико-биологический вестник, 2011)
Ціллю дослідження явилося спостереження змін імунної системи при проведенні імунопрофілактики та при її відсутності, ефективність останньої в умовах супутньої патології – цукрового діабету. У статті представлені результати дослідження імунологічних показників (загальних імуноглобулінів) периферійної крові хворих на вентральну грижу та супутній цукровий діабет. Досліджений зв’язок між наявністю запального процесу та рівнем загальних імуноглобулінів. Запропонований метод ранньої діагностики та імунопрофілактики гнійно-септичних ускладнень у хворих з вентральними грижами та супутнім цукровим діабетом. The aim of investigation is determination of changes of immune system due to immunoprophilaxis and in cause of it absent, effect in condition of accompanied diabetes mellitus. In article results of research of immunological parameters (general immunoglobulins) of peripheral blood of patients with ventral hernias and accompanied diabetes mellitus are submitted. Connection between expressiveness of inflammatory process and levels of general immunoglobulins is traced. The method of early detection and immunoprophylaxis of purulo-septic complications in patients with ventral hernias and accompanied diabetes mellitus is suggested.