Клинический опыт лечения анаэробной раневой инфекции - Прохоренко, Г.А.; Хорошун, Э.Н.; Семенюк, В.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2011)
Останнім часом з’являється все більше публікацій щодо неефективності емпіричної терапії анаеробних інфекцій в зв’язку з стійкістю збудників до застосованого режиму антибактеріальної терапії. В складеній ситуації важливо мати достовірні локальні данні про чутливість клінічно значимих анаеробів до сучасних антибактеріальних препаратів. В нашій практиці мав випадок успішного лікування анаеробної флегмони лівої кісті в умовах хірургічного стаціонару. В статті розглядаються основні характеристики анаеробних інфекцій, тенденції резистентності анаеробів до застосованим класам антибіотиків, а також представлені пропозиції по формуванню стратегії антибактеріальної терапії анаеробних інфекцій на підлоги результатів обстеження чутливості найбільше розповсюджених анаеробів, що видалені в умовах стаціонару. Результаті локального обстеження свідчать про те, що останнім часом карбапинеми (тіенам, меропінем, ертапинем), нітромидазоли (метронідазол,орнідазол), ингібіторозахістні бета – лактами (амоксицилли/ клавуланат, аммоксицилін/сульбактам, цефоперазон/ сульбактам) и фторхінолоні (левофлоксацин) зявляються препаратами вибору для емпіричної антибактеріальної терапії анаеробних інфекцій. Over the last years there is an increase in number of publications that address to the failure of empirical therapy of anaerobic infections which is due to the anti – microbial resistance of pathogens. Hence, it is important to have valid local data on resistance to the currently used antimicrobials in clinically significant anaerobes. This paper describes the main characteristics of anaerobic infections, and trends of resistance to the commonly used antibiotics in anaerobes. Strategy of the empiric choice of antibiotic for the treatment of anaerobic infections was proposed based on the results of susceptibility testing of the most common anaerobes isolated from patients. This local study indicates thet carbapenems ( thienam, meropenem, ertapenem), nitroimidazoles (metronidazole, ornidazole), inhibitor – protected в- lactams ( amoxicillin/clavulanat, amoxicillin/ sulbactam cefoperazone/sulbactam) and ftuoroquinolones (levofloxacin) are currently the drugs of choice for the empirical antimicrobial therapy of anaerobic infections.