Приобретенная миопия: интеграция факторов риска развития и прогрессирования - Иванова, Н.В.; Кондратюк, Г.И. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Проблема набутої міопії актуальна не тільки в клінічному аспекті, але й у соціальному, особливо в
підлітковому віці. Показано взаємозв’язок імунної, ендокринної та нервової систем в організмі, що здійснюють
регуляцію росту ї розвитку дитини, їх безпосередній та опосередкований вплив на процеси рефрактогенеза.
Поряд з відомими факторами ризику ї механізмом їхнього впливу, ендокринна система виконує їнтегративну
ї дотепер недостатньо вивчену роль у патогенезі набутої міопії. The problem of acquired myopia is actual in clinical and social aspect, particularly in adolescence. The
relationship of the immune, endocrine and nervous systems in the body and their direct and indirect influence on
the processes of refractogenesis have been shows in the period of active growth and development of the child.
The endocrine system performs an integrative and insufficiently explored role between known risk factors and
mechanism of their effect in the pathogenesis of acquired myopia.