C159T полиморфизм гена рецептора CD14 у взрослых больных бронхиальной астмой в популяции Крыма - Бисюк, Ю.А.; Белоглазов, В.А.; Дубовой, А.И. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Вивчено поліморфізм гену рецептора CD14 (C159T) у 331 хворих на БА і 285 практично здорових
осіб Криму. Для аналізу поліморфізму гену CD14 (C159T) був використаний метод алель-специфічної
полімеразної ланцюгової реакції з електрофоретичною детекцією. У контрольній групі частота генотипу
СС склала 34%, СТ – 51%, ТТ – 15%, що достовірно не відрізнялося (Р = 0,657) від хворих на астму (СС
– 32%, СТ – 51%, ТТ – 17%). Результати дослідження показали, що поліморфізм рецептора CD14 (C159T)
не пов’язаний з ризиком розвитку бронхіальної астми в популяції Криму. The gene polymorphism of CD14 (C159T) receptor has been researched in 331 patients with asthma and
285 healthy individuals of Crimea. It was analyzed by the allele-specific polymerase chain reaction with
electrophoretic detection. In the control group, the frequency of CC genotype was 34%, CT – 51%, CT – 15%,
which did not differ significantly (P = 0.657) from what was observed in patients with asthma (CC was 32%, CT
– 51%, CT – 17%). The results have shown that the polymorphism of CD14 (C159T) receptor is not associated
with the risk of asthma in the Crimea population.