Роль сплит-систем в загрязнении воздуха помещений дрожжеподобными и плесневыми грибами - Козуля, С.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Проведені дослідження свідчать про неминучість забруднення повітря приміщення плісеневими та
дріжджеподібними грибками, що колонізують систему кондиціонування. Оскільки, згідно даним опиту,
лише у 2 з 122 спліт-систем (1,6%) здійснювалося регулярне очищення фільтру, необхідно проводити
санітарно-освітню роботу серед населення, роз’яснюючи ризики для здоров’я, пов’язані з порушенням
умови експлуатації систем кондиціонування. Для запобігання колонізації спліт-систем плісеневими та
дріжджеподібними грибками необхідна розробка надійної методики дезінфекції. Our investigation has confirmed the fact of contamination of apartment air by fungi caused by airconditioning
systems. Only two among 122 split-systems (1.6%) were given a regular cleaning of the filter.
Improper use of air-conditioning systems create a risk factor for the population’s health. To prevent this situation,
the community health service should be practiced for the people who use split-system in their apartments. To
prevent split-systems from colonization by fungi, effective disinfection methods must be developed and applied.