Прессовая сварка алюминида титана с применением наноструктурированных прослоек - Сабокарь, В.К.; Петриченко, И.К.; Ахонин, С.В. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2012)
В статье рассмотрен вопрос соединения алюминида титана системы Ti—Al—Cr методом прессовой сварки с применением наноструктурированных многослойных промежуточных прослоек при температуре 700°С, давлении 200 МПа, времени 15 мин. Выполнены металлографические и микрорентгеноспектральные исследования. Установлено, что отжиг сварного соединения при 1260°С, 10 ч. обеспечил диффузию элементов промежуточной прослойки в приконтактные объёмы соединяемых металлов и выравнивание структуры сварных соединений. У статті розглянуто питання з’єднання алюмініду титану системи Ti—Al—Cr методою пресового зварювання із застосуванням наноструктурованих багатошарових проміжних прошарків за температури 700°С, тиску 200 МПа, часу 15 хв. Виконано металографічні та мікрорентґеноспектральні дослідження. Встановлено, що відпал зварного з’єднання при 1260°С, 10 год. забезпечив дифузію елементів проміжного прошарку в приконтактні об’єми металів, що з’єднуються, і вирівняв структуру зварних з’єднань. Joining of titanium aluminide of the Ti—Al—Cr system by pressure welding using nanostructured laminated interlayers at a temperature of 700°C, pressure of 200 MPa and time of 15 min is considered. Metallographic examinations and x-ray spectral microanalysis are carried out. As revealed, the annealing of a welded joint at 1260°C for 10 h provides diffusion of elements of the interlayer into the near-contact volumes of metals being joined as well as levelling of structure of the welded joints.