Фільтрувальні властивості багатошарових біметалевих нанопокриттів - Лерман, Л.Б.; Клименко, В.Є.; Шкода, Н.Г. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2012)
Розглядається взаємодія електромагнетного випромінення зі скінченним числом наношарів золота і срібла, які розташовані на поверхні твердого тіла (діелектрика) і чергуються. Для пласких хвиль комплексні коефіцієнти відбиття і прозорости, їхні модулі і фази, а також значення цих коефіцієнтів за потужністю визначаються за допомогою імпедансної методи, що дозволяє дослідити частотну залежність коефіцієнтів при фіксованому куті падання хвилі і кутову залежність для обраного діяпазону. Зокрема, визначено залежності коефіцієнтів за потужністю від довжини пласкої хвилі у випадках перпендикулярної і паралельної поляризацій для восьмишарового покриття при деяких кутах падання хвилі. The interaction of electromagnetic radiation with a finite number of alternating silver and gold nanolayers disposed on a solid (dielectric) surface is examined. For plane waves, complex reflection and transmission coefficients, their modules and phases as well as the values of these coefficients by a power are calculated by means of the impedance method. This provides a possibility to study the frequency dependence of coefficients at the fixed wave-incidence angle and their angular dependences for range defined. In particular, the plane-wave length dependence of the coefficients by a power is determined for the eight-layer coating in parallel and perpendicular polarizations at certain incidence angles. Рассматривается задача взаимодействия электромагнитного излучения с конечным числом чередующихся нанослоёв золота и серебра, расположенных на поверхности твёрдого тела (диэлектрика). Для плоских волн комплексные коэффициенты отражения и прозрачности, их модули и фазы, а также значения этих коэффициентов по мощности определяются с помощью импедансного метода. Это позволяет исследовать как частотную зависимость коэффициентов при фиксированном угле падения волны, так и угловую зависимость для выбранного диапазона. В частности, определены зависимости коэффициентов по мощности от длины плоской волны в случаях перпендикулярной и параллельной поляризаций для восьмислойного покрытия при некоторых углах падения волны.