Способ профилактики формирования послеоперационных патологических рубцов - Ярешко, В.Г. (Таврический медико-биологический вестник, 2011)
Результати клінічних досліджень 21 пацієнта хірургічного відділення, що знаходилися на стаціонарному лікуванні у зв’язку з необхідністю проведення різних оперативних втручань, свідчать про ефективність вживання поляризованого поліхроматичного світла апаратів “Біоптрон AG” для профілактики і лікування рубцевих змін шкіри, ран, що виникають в процесі загоєння. Включення світлотерапії в комплексне лікування келоїдних і гіпертрофічних рубців прискорює загоєння, забезпечує швидшу епітелізацію рани, дозволяє добитися добрих естетичних результатів. Доцільне включення світлотерапии апаратом «Біоптрон AG” в програми профілактики утворення патологічних рубців. The results of clinical researches of a 21 patient of surgical separation, being on stationary treatment in connection with the necessity of leadthrough of different operative interferences, testify to efficiency of application of the polarized polychromatic light of vehicles of “Bioptron AG” for a prophylaxis and treatment of cicatrical changes of skin, arising up in the process of cicatrization wounds. Plugging of light therapy in the holiatry of keloid and hypertrophic scars accelerates cicatrization, provides more rapid epithelization of wound, allows to obtain good aesthetic results. Plugging is expedient the vehicle of light therapy by «Bioptron AG” in the programs of prophylaxis of pathological scars formation.