Структурно-функциональные нарушения щитовидной железы у больных сахарным диабетом 2-го типа - Крутиков, Е.С.; Цветков, В.А.; Глушко, А.С.; Базь, М.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
У статті представлені дані вивчення структурно-функціонального стану щитоподібної залози у хворих
на цукровий діабет 2-го типу. Було обстежено 124 хворих з діагностованим цукровим діабетом 2-го типу.
У 61,3% обстежених пацієнтів були виявлені різні морфо-функціональні зміни щитоподібної залози. Вузлові
та/або кістозні утворення, збільшення обсягу щитоподібної залози були виявлені у 59% хворих на цукровий
діабет 2-го типу. Порушення функціонального стану щитоподібної залози були діагностовані в 24,2%
випадків зі значним переважанням субклінічного гіпотиреозу в 19,4% випадках. The article presents a study of structural and functional state of the thyroid gland in patients with diabetes
mellitus of type 2. We examined 124 patients with diagnosed diabetes mellitus of type 2. In 61.3% of these
patients, we identified various morphological and functional changes of the thyroid gland. Nodal and cystic
formations, an increased size of the thyroid gland were diagnosed in 59% of patients with diabetes mellitus of
type 2. Violations of the thyroid gland functional state were diagnosed in 24.2% of cases, with a significant
prevalence of subclinical hypothyroidism – in 19.4% of cases.