Изменение продукции мелатонина и биологического возраста у молодых людей в зависимости от продолжительности и времени суток работы на персональных компьютерах - Ященко, С.Г. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Проведено дослідження впливу роботи на ПК на мелатонінутворюючу функцію епіфіза та
біологічний вік у молоді що навчається. Виявлено, що пізній час доби , а також тривалість роботи потенціює
достовірне збільшення коефіцієнта біологічного віку. Зниження нічної екскреції 6 - гідроксі-
мелатонінсульфата з сечею виявлено як у студентів молодших так і старших курсів при цьому у
старшокурсників зміни носили більш виражений характер: від 41 ± 4,375 до 22 ± 4,047 (достовірність
відмінностей на рівні р < 0,001), що може свідчити про більш серйозні зміни у даного контингенту під
впливом більш пізньої (у часі доби) роботи на ПК. The effect of work with PC on melatonin production of the pineal gland of young persons during the
learning and their biological age was studied. We have revealed, that evening/night hours a day, as well as the
duration of work potentiates a significant increase of biological age coefficient. Reduced nocturnal excretion of
6 - hydroxymelatoninsulphate with urine was identified as at students of first years and last years of education,
herewith the students of last years have more expressed changes: from 41±4,375 to 22±4,047 (significance of
differences at the level of p <0,001). So, it may indicate more severe changes in this group under the influence
of PC work during evening/night hours a day.