Особености экспрессии т-лимфоцитов и оценка иммунорегуляторного индекса CD4/CD8 в очаге специфического воспаления при фиброзно- кавернозном туберкулезе легких - Сорокина, И.В.; Филоненко, Т.Г. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Встановлено, що CD4+ і CD8+ Т-лімфоцити локалізуються в стінці фіброзної каверни у вогнищах
специфічного запалення незалежно від бактеріовідділення. Особливістю є переважання цитотоксичних
CD8+ Т-лімфоцитів незалежно від бактеріовідділення. Визначені імунорегуляторні індекси CD4/CD8 при
МБТ+ (0,58±0,04) і МБТ– (0,75±0,04), які можуть бути критерієм діагностики порушення клітинної імунної
відповіді при фіброзно-кавернозному туберкульозі у вогнищах специфічного запалення. t is determined, that CD4+ and CD8+ the T-cell are localized in the fibrotic cavity’s wall with specific
inflammation’s focus regardless of the bacteria excretion. A peculiarity is predominance of cytotoxic CD8+
T-cells regardless of the bacteria excretion. The immunoregulatory indexes of CD4/CD8 are in MBT+ is 0,58±0,04
and MBT– is 0,75±0,04, which can be the criterion of diagnostics of of cellular immune aresponse’s violation in
focus of specipfic inflammation.