Мікроскопічна теорія термодинамічних і динамічних властивостей сегнетоактивних сполук сім'ї KH₂PO₄. Врахування п'єзоелектричного зв'язку - Стасюк, І.; Левицький, Р.; Зачек, І.; Вдович, А. (Праці наукового товариства ім. Шевченка, 2011)
У рамках модифiкованої моделi протонного впорядкування, доповненої врахуванням п’єзоелектричного зв’язку, в наближеннi чотиричастинкового кластера отримано термодинамiчнi потенцiали i на їх основi розраховано статичнi i динамiчнi
дiелектричнi, п’єзоелектричнi та пружнi характеристики сегнетоактивних сполук сiм’ї KD₂PO₄. Проведено ґрунтовний
числовий аналiз отриманих результатiв, знайдено оптимальнi
набори мiкропараметрiв, якi забезпечують добрий кiлькiсний
опис вiдповiдних експериментальних даних для цих кристалiв. In the modified proton ordering model, taking into account linear in
strain ε₆ and ε₄ contributions to the energy of proton system within
the four-particle cluster approximation, we have obtained thermodynamic
potentials and calculated on this basis the static dielectric, piezoelectric
and elastic characteristics of the KD₂PO₄ family ferroelectric
compounds. Numerical analysis of the obtained results is performed, and
a set of the theory parameters providing the best fit to the available
experimental data for those crystals is found.