Особенности клеточных компонентов слизистой желудка при гастродуодените у детей - Гаргин, В.В.; Долгая, О.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Представлено результати вивчення патології шлунку в дітей у віці від 7 до14 років із клінічними проявами
гастродуоденіту. Для дослідження були використані біоптати слизуватої оболонки антрального відділу й тіла
шлунка. Морфологічні висновки представлені відповідно до Сіднейсько-Хьюстонської класифікації хронічних
гастритів. У більшості дітей виявлено хронічний початковий атрофічний гастрит. Helicobacter Pylori-асоційованими
були всі хронічні помірковано виражені атрофічні антральні гастрити. Секреторна активність була низкою, а мукоїд
незрілим як у поверхньо-ямочному, так і в епітелії пілоричних залоз, кількість яких зменшувалося. Зіставлення
патогістологічних змін слизуватої оболонки антрального й фундального відділів шлунка в тих самих хворих
показало, що найбільш виражені морфологічні зміни відзначалися в антральному відділі й асоціювалися з
Helicobacter Pylori. Поширення їхньої колонізації на тіло шлунка так само викликало дистрофічні зміни в епітелії,
але були менш виражені. Таким чином, у дітей з гастродуоденальною патологією відзначається порушення
слизуватої оболонки, що веде до зниження захисних властивостей епітелію. Хронічний активний гастрит
спостерігався у всіх пацієнтів з Helicobacter Pylori. Представлені H.pylori-асоційовані хронічні активні гастрити
характеризувалися перевагою змін в антральному відділі; випадків з перевагою змін у фундальному відділі нами
виявлене не було серед асоційованих з H. pylori інфекцією. При електронній мікроскопії хронічний гастродуоденіт
проявляється відсутністю мікроворсинок, деструкцією апікальної частини поверхневого епітелію слизуватої
оболонки шлунка, збільшенням кількості мукоїдних гранул з їхньою дифузійною локалізацією, зменшенням
кількості мітохондрій та їх вакуолізацією, зменшенням канальців ендоплазматичного ретикулуму. Article is devoted to evaluation gastric regions. The results of histological study in the stomach of children aged
7 to 14 years with symptomatic gastroduodenitis. For the study we used mucosal biopsies of antral and fundal parts
body of the stomach. Histological examination was performed according to the Updated Sydney System, and regional
scores for polymorphonuclear and mononuclear cell infiltrate as well as bacterial density were generated. Most
children found the initial chronic atrophic gastritis. Helicobacter Pylori-associated were all chronic moderate atrophic
antral astritis. Secretory activity was low and immature mucoids as in surface-pit, and in the epithelium of the pyloric
glands with the decreased number. Comparison of the histopathological changes in mucosal antrum and fundus of
the stomach in the same patients showed that the most pronounced morphological changes were observed in the
antrum and associated with Helicobacter Pylori. Distribution of their colonization in the body of the stomach is also
called dystrophic changes in the surface-pit epithelium, but less pronounced. Thus, in children with gastroduodenal
pathology functional activity was impaired, leading to a decrease in the protective properties of surface-pit epithelium
of the mucous membrane of the stomach. Chronic active gastritis was observed in all patients with H. pylori infection.