Сравнительная морфометрическая характеристика циклического, промежуточного и древовидного отделов русла брыжеечных артерий толстой кишки в соответствии с сегментарной моделью его строения - Довгялло, Ю.В.; Зенин, О.К.; Ковальчук, Н.В.; Дугадко, Л.М.; Басий, Р.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Поняття про норму, у тому числі і морфометричну норму будови русла брижових артерій товстої кишки
(РБАТК), є ключовим питанням морфологи. Таким чином, пошук еталона норми будови русла брижових
артерій є актуальним завданням медичної науки. Об'єктом дослідження стали ангіограми русла брижових
артерій товстої кишки людей загиблих від випадкових причин (не пов'язаних з оклюзійно-стенотичними
ураженнями верхньої та нижньої брижових артерій), у віці від 37 до 74 років (2 вікові групи: 2-го періоду
зрілого віку – 20; літнього віку – 12) 16-ти чоловіків і 16-ти жінок. В результаті проведеного аналізу встановлено,
що відповідно до сегментарної моделі будови, «універсальним» критерієм норми для всіх відділів РБАТК
можуть служити величини коефіцієнтів поділу і симетрії-К і К1, тому що вони найменш залежні від форми
русла, типу циклу і виду брижової артерії. Більш доцільно використовувати не один, а кілька морфометричних
показників для більш точної оцінки будови брижового русла товстої кишки. The concept of the norm, including morphometric norm of the mesenterial arterial bed structure is a key issue
of morphology. Thus, the searching of the mesenterial arterial bed structural standards is an important task of
medical science. The object of the study were angiograms of the large intestine mesenterial arterial bed of people
who died of accidental causes (non-occlusive-stenotic lesions of the upper and lower mesenteric arteries, aged
37 to 74 years (two age groups: the 2 nd period of mature age – 20; elderly age – 12) of 16 men and 16 wemen.
Our analysis found that, in accordance with a segmental structural model, «universal» criterion standard for all
departments of the mesenterial arterial bed can be the coefficient of dividing and symmetry-K and K1 because
they are less dependent on the shape of the arterial bed, the type of course and type of mesenteric artery. More
appropriate to use not one, but several morphometric parameters for a more accurate assessment of the structure
of the large intestine mesenterial bed.