Biomechanical properties of cerebral falx of human dura mater in adult human - Zhuravlova, Y.P.; Vovk, Y.N. (Таврический медико-биологический вестник, 2013)
Метою дослідження було встановлення біомеханічних властивостей серпу великого мозку. У статті
наведені дані про дослідження таких біомеханічних властивостей серпа великого мозку як розтяжність та
межа міцності. Дослідження виконано на 103 препаратах твердої оболони головного мозку людини, яку
було отримано від трупів людей у віці від 19 до 95 років. Зразки серпу великого мозку випробовувались на
розривній машині BZ 2,5 TN1S німецької компанії Zwick Roell. Проводилось одноосьове розтягнення зразків.
Досліджувались показники розтяжності у % та руйнівне навантаження кг/мм². Встановлено, що зразки
препаратів серпа великого мозку мають велику розтяжність, але низьку межу міцності. Розтяжність серпа
великого мозку у людей II періоду зрілого віку варіює від 9 дo 51 % (= 19,31%). Межа міцності для цього ж
вікового періоду варіює від 0,10 дo 1,29 кг/мм2 (= 0,31 кг/мм²). Целью исследования послужило установление биомеханических свойств серпа большого мозга.
В статье приведены данные об исследовании таких биомеханических свойств серпа большого мозга как
растяжимость и предел прочности. Исследование выполнено на 103 препаратах твёрдой оболочки головного
мозга человека, которая была получена от трупов людей в возрасте от 19 до 95 лет. Образцы серпа большого
мозга были испытаны на разрывной машине BZ 2,5 TN1S немецкой компании Zwick Roell. Проводилось
одноосевое растяжение образцов. Исследовались показатели растяжимости в % и разрушающая нагрузка
в кг/мм². Установлено, что образцы препаратов серпа большого мозга имеют большую растяжимость, но
обладают низким пределом прочности. Растяжимость серпа большого мозга у людей II периода зрелого
возраста варьирует от 9 до 51% (= 19,31%). Предел прочности для этого возрастного периода варьирует
от 0,10 до 1,29 кг/мм² (= 0,31 кг/мм²).