Реконструкції та порівняльний аналіз керамічного герба І. Мазепи з декору його палацу в Батурині - Мезенцев, В.І. (Сіверщина в історії України, 2011)
В статті розглядаються археологічні знахідки керамічних
плит із зображенням герба та монограми Івана Мазепи, що
прикрашали його палац на околиці Гончарівці в м. Батурині, і
публікуються їх графічні реконструкцїї. Проводяться детальні
порівняння нововідкритого герба з іншими геральдичними
емблемами гетьмана. Показано київське походження майстрів,
які декорували Мазепину резиденцію у Батурині гербовими
плитами, та вплив графічного мистецтва Києва й Чернігова
на їх художній дизайн. В статье рассматриваются археологические находки
керамических плит с изображением герба и монограммы
Ивана Мазепы, которые украшали его дворец на предместье
Гончаровке в г. Батурине, и публикуются их графические
реконструкции. Проводятся детальные сравнения
новооткрытого герба с другими геральдическими эмблемами
гетмана. Показано киевское происхождение мастеров,
которые оформили Мазепину резиденцию в Батурине гербовыми
плитами, и влияние графического искусства Киева и Чернигова
на их художественное решение. The article examines the archaeological finds of ceramic
plaques depicting Ivan Mazepa’s coat of arms and the monogram
that adorned his palace in the Baturyn suburb of Honcharivka. It
provides a detailed comparison of the newly discovered armorial
bearings with this hetman’s other heraldic emblems. The Kyivan
origin of the masters who embellished Mazepa’s Baturyn residence
with heraldic plaques and the influence of Kyiv and Chernihiv’s
graphic art on their design are shown. This article also presents
graphic reconstructions of these plaques.