Коропська сотня Ніжинського полку як осередок обслуги козацької артилерії - Токарєв, С.А. (Сіверщина в історії України, 2011)
У статті розглядається роль Коропської сотні Ніжинського полку в обслуговуванні Генеральної військової
та полкової артилерії. Проаналізовані обов’язки «пушкарів» і
«армашів», повинності посполитого населення та їх вплив на
соціальне життя сотні. В статье рассматривается роль Коропской сотни
Нежинского полка в обслуживании Генеральной войсковой и
полковой артиллерии. Проанализированы служебные обязанности
артиллерийских служителей сотни, повинности крестьян и их
влияние артиллерии на социальные отношения в сотне. Article deals with the role of Korop country of Nizhyn regiment
as a storages place of General military and regiment artillery. Main
functions of «cannon-founders» and «artillery members» and duties
of village inhabitants and their influence on social life of country
are analyses.