Ідеї лібералізму в соціально-політичній концепції українського просвітника XVIII ст. Я.П. Козельського - Заремський, М.Й. (Сіверщина в історії України, 2011)
У статті аналізуются ідеї лібералізму в соціально-політичній концепції Якова Козельського – видатного діяча українського Просвітництва, у 1770-1778 рр. – співробітника Малоросійської колегії у м. Глухові, фундатора епістемного підходу в розвиткові вітчизняної філософії. В статье анализируются идеи либерализма в социально-политической концепции Якова Козельского – выдающегося деятеля украинского Просвещения, в 1770-1778 гг. – сотрудника Малороссийской коллегии в г. Глухове, основателя эпистемного подхода в развитии отечественной философии. The article deals with liberal ideas in the socio-political concept of Jacob Kozelsky - the eminent representative of Ukrainian Enlightenment, in 1770-1778. - an employee of a Malorosiyska Collegiіa in Нlukhіv, the founder of epistemniy approach in the development of philosophy.