М.В. Закревський – автор першої енциклопедії пам’яток історії Києва - Погорілий, В.М. (Сіверщина в історії України, 2011)
У статті розповідається про складний життєвий і науковий шлях видатного українського історика та етнографа М.В.
Закревського, що у 1868 р. видав книгу «Описание Киева», яка
представляє енциклопедію пам’яток історії Києва. М.В. Закревський був не тільки учнем Київської гімназії, в якій викладав
«перший історик та археолог Києва» М.Ф. Берлинський, але й
його продовжувачем наукового дослідження історії Києва.
М.В. Закревський також займався збиранням українських
пісень, дум, прислів’їв. В статье изложена жизненная и научная биография выдающегося украинского историка и этнографа Н.В. Закревского,
который в 1868 г. издал книгу «Описание Киева», представлявшую энциклопедию памятников истории Киева. Н.В. Закревский был не только учеником Киевской гимназии, в которой
преподавал «первый историк и археолог Киева» М.Ф. Берлинский, но и его продолжателем научного исследования истории
Киева. Н.В. Закревский занимался и собиранием украинских песен, дум, пословиц. The article contains materials on lifelong and scientific
biography of an outstanding Ukrainian historian and ethnographer
M.V. Zakrevskyi who published his book «Description of Kyiv» in
1868. The book was an encyclopedia of Kyiv monuments of history.
Not only M.V. Zakrevskyi was a student of the First Kyiv Gymnasium
where «first Kyiv historian and archaeologist» M.F. Berlinskyi
lectured, but also Berlinskyi’s successor of the scientific research of
Kyiv history. M.V. Zakrevskyi also worked on collecting Ukrainian
songs, ballads, proverbs.