Участь жінок у громадівському русі на Чернігівщині (середина ХІХ – початок ХХ ст.) - Іваненко, О.І. (Сіверщина в історії України, 2011)
Розглянуто діяльність жінок у лавах чернігівської «Громади». Визначено їхні пріоритетні види діяльності: створення недільних шкіл, організація лекцій та літературних вечорів, відкриття сільських бібліотек, збирання фольклорного матеріалу. У даній статті більш детальна увага зосереджена на аналізі діяльності Віри Коцюбинської, Марії Грінченко та Софії Русової у період їхнього перебування в чернігівській «Громаді». Рассмотрено участие женщин в черниговской «Громаде». Определены их приоритетные виды деятельности: создание воскресных школ, организация лекций и литературных вечеров, открытие сельских библиотек, собирание фольклорного материала. В данной статье более детально проанализирована деятельность Веры Коцюбинской, Марии Гринченко и Софии Русовой в период их участия в черниговской «Громаде». Examined women’s participation in the Chernihiv «Community». Defined their priority activities: the creation of Sunday schools, lectures and literary evenings, the opening of rural libraries, collecting folk material. This article focuses more closely on analysis of Kotsiubynska Vera, Hrinchenko Maria and Rusova Sophia during their participation in Chernihiv «Community».