Діяльність земських установ Чернігівської губернії у наданні благодійної допомоги населенню під час неврожаїв на початку ХХ ст. - Петровська, Ю.М. (Сіверщина в історії України, 2011)
У статті розглянуто особливості діяльності земських
установ Чернігівської губернії з ліквідації наслідків неврожаїв
на початку ХХ ст. Доведено, що з-поміж різних заходів, які
ініціювали земські діячі в складні для місцевих мешканців часи,
особлива увага приділялася заходам, спрямованим на надання
благодійної допомоги тій частині селянства, яка не могла
придбати продукти харчування за рахунок власних коштів.
З’ясовані форми надання благодійної допомоги земськими
установами Чернігівської губернії постраждалому від
неврожаїв населенню. В статье рассматриваются особенности деятельности
земских учреждений Черниговской губернии по ликвидации
последствий неурожаев в начале ХХ в. Доказано, что среди
различных мероприятий, которые инициировали земские
деятели в сложные для местных жителей времена, особенное
внимание уделялось мероприятиям, направленным на оказание
благотворительной помощи той части крестьянства, которая
не могла приобрести продукты питания за счет собственных
средств. Установлены формы оказания благотворительной
помощи земскими учреждениями Черниговской губернии
пострадавшему от неурожаев населению. The article deals with the features of activity of zemstvo
institutions of Chernihiv province in liquidation of consequences of
poor harvest at the beginning of the ХХth century. It is proved that
among different measures which were initiated by zemstvo figures
in difficult for local inhabitant period, the special attention was
paid to the measures, directed on charity assistance for that part
of peasantry, which was not able to purchase food stuffs for their
personal funds. The forms of charity help from zemstvo institutions
of Chernihiv province to the injured of poor harvest population are
found out.