«Мовна проблема» в розвитку шкільної освіти етнічних росіян в Харківській окрузі у другій половині 1920-х років - Арзуманова, Т.В. (Сіверщина в історії України, 2011)
Розглянуті заходи політики коренізації в шкільній
освіті, спрямовані на посилення позицій української мови в
російськомовному середовищі Харкова та Харківської округи.
Досліджено перехід шкіл на українську мову викладання,
запровадження української мови в школах з іншими мовами
навчання та ставлення росіян та російськомовних громадян
УСРР до цього процесу. Рассмотрен ход реализации политики коренизации в
школьном образовании, которая была направлена на укрепление
позиций украинского языка в русскоязычной cреде Харькова
и Харьковской округи. Изучен процесс перевода школ на
украинский язык обучения, введения изучения украинского языка
в неукраинских школах и отношение русских и русскоязычных
граждан УССР к данному аспекту украинизации. The policy of «korenisation» course in school education,
which has been directed at the Ukrainian language position
strengthening among Russian speaking population of Kharkiv
and Kharkiv province was investigated. The process of the
Ukrainian language studing providing at schools, introduction of
the Ukrainian language into non-Ukrainian schools and the USSR
Russians and Russian-speaking citizens attitude to this aspect of
ukrainization policy are analyzed.