Творча інтелігенція УРСР і влада в повоєнний період (1945-1953 рр.) - Малежик, Д.І. (Сіверщина в історії України, 2011)
Розкрито проблему стосунків радянської влади та творчої інтелігенції в перші повоєнні роки. Простежено вплив тоталітарного режиму на процес формування кадрів українських митців. Раскрыта проблема взаимоотношений советской власти и творческой интеллигенции в первые послевоенные годы. Прослежено влияние тоталитарного режима на процесс формирования кадров украинских художников. The problem of relations between Soviet state power and arts intelligentsia during first postwar years has been revealed. The influence of totalitarism on Ukrainian artists’ training process has been examined.